Vores arbejdsplads er som én stor familie – eller er vi?

Jeg talte med en adm. direktør, som har gjort det virkelig godt, siden jeg begyndte at følge ham for 7-8 år siden. Nu er han en succesrig virksomhedsejer med 50 medarbejdere. Jeg spurgte, hvad de gjorde for medarbejdernes trivsel. Rigtigt meget, sagde han.

Han kører firmaet, ”som én stor familie”; så medarbejderne følte sig hjemme og godt tilpas. De nurser deres medarbejdere, f.eks. dem som har ambitioner og har travlt med at klatre op af rangstigen. Det gør de bl.a. ved at motivere og fastholde dem, så de får lyst til at blive og ikke pendler videre. Men også ved at lave en plan for, hvad de skal kunne, inden at de tager næste skridt op i hierarkiet. Ledelsen prioriterer, at medarbejderne ikke sidder med opgaver, som de reelt ikke kan løse eller har svært ved at se sig ud af.

Det lyder som en god plan. Michael, som direktøren hedder, sagde også, at han selv er rigtig god til at koble af i weekenderne og lægge arbejdet fra sig.

Men han sagde også, at hvis medarbejderen kom og sagde, ”jeg kan simpelthen ikke følge med min indbakke” – jamen, du har da retten til en gang imellem at tage en lørdag til hjælp, og så komme i bund! Hvordan lyder det i dine ører – er det måden at gøre det på?

Jeg studsede over flere ting i den samtale.

For det første er arbejdspladsen ikke din familie – i dine hjemlige omgivelser kan du slappe af og være dig selv. Du kan tage en lur, lege med dine børn eller løbe dig en tur. Det kan man ikke på arbejdspladsen. Så hvad er det lige, der gør, at det skal være som en stor familie?

Kan du være uoplagt, kan du have problemer med på arbejdet, kan du ………?

Hvis du føler dig uoplagt, syg eller i dårligt humør – kan du så ringe til arbejdspladsen, som er ”en stor familie” og få omsorg og selvfølgelig bliver du bare hjemme. Nej, vel?

Det er en arbejdsplads, hvor man udfylder en rolle, en opgave, et projekt, en funktion – en helt bestemt defineret rolle. Hjemme er der andre boller på suppen.


For når du ikke kommer på arbejdet eller er stresset ”i en stor familie”, så svigter du fællesskabet. Og det kan ofte føles meget mere belastende at være i en virksomhed, hvor vi er en stor familie.


Det er en forskel!